Din varukorg är tom

Till kassan

2021-10-12

Coronasmittad personal kan vara arbetsmiljöbrott

Att arbeta med patienter smittade av covid-19 förutsätter att arbetsplatsen vidtar försiktighetsåtgärder, följer restriktioner samt tillhandager godkänd skyddsutrustning. Trots dessa…

Kategorier: 

Att arbeta med patienter smittade av covid-19 förutsätter att arbetsplatsen vidtar försiktighetsåtgärder, följer restriktioner samt tillhandager godkänd skyddsutrustning. Trots dessa föreskrifter löper personal en stor risk att bli smittad av covid-19 vid arbete inom hälso- och sjukvården. När detta sker riskerar arbetsgivaren att bli dömd för arbetsmiljöbrott då den inte anses ha vidtagit åtgärder och skapat en säker arbetsmiljö för arbetstagaren. 

Det finns flertal exempel på sjukhus och boenden som utretts för arbetsmiljöbrott i koppling till covid-19. Bland annat har ett boende i Skåne, boendet Berga i Solna samt Karolinska universitetssjukhuset utretts för arbetsmiljöbrott. I vissa fall har det rapporterats att personal går mellan covid-avdelningar och vanliga avdelningar, medan det i andra fall är personal som testat positivt för covid-19. 

Utredningarna baseras på brottsbalken 3 kap 10 § som reglerar arbetsmiljöbrott. Den som av oaktsamhet orsakat en annan person allvarlig kroppsskada, sjukdom, livsfara, död eller fara för något av föregående riskerar att dömas till böter eller upp till 2 års fängelse. 

Det är sällan möjligt att bevisa att arbetstagaren blivit smittad på arbetsplatsen eftersom denne kan varit smittad under längre tid utan att ha känt av symtom. Sedan början av covid-19 har detta varit ett aktuellt ämne och är fortsättningsvis viktigt att vara medveten om samt förstå juridiken kring, inte minst som arbetsgivare.

Straffbart att sprida covid-19


 • Författare: Linnéa Axén
 • Publicerat: 2021-10-12 18:49
 • Dela artikel

Senaste inlägg


 • Institutet för Medicinsk Rätts julkalender 2021
  2021-12-02
 • Medicinrättsligt råd och stöd för dig!
  2021-11-24
 • Coronasmittad personal kan vara arbetsmiljöbrott
  2021-10-12
 • Nytt nummer ute av Svensk Medicinsk Rätt!
  2021-10-11
 • Medicinrättsliga seminariedagarna 2021
  2021-10-05

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå