Din varukorg är tom

Till kassan

2017-06-22

Vårdgivare brister i att begränsa åtkomst till patientuppgifter

Efter en granskning som genomförts av Datainspektionen konstaterar myndigheten att vårdgivarna måste bli bättre på att begränsa de anställdas åtkomst…

Kategorier: 

I patientdatalagen (PDL) samt HSLF-FS 2016:40 finns regler om vårdgivarens skyldigheter kring vårdanställda användares behörigheter. Grundregeln innebär att du som vårdanställd endast ska ha tillgång till de uppgifter som du behöver för ditt arbete inom hälso- och sjukvården. Före en tilldelning av en ny behörighet ska en behovs- samt riskanalys genomföras och denna ska också finnas dokumenterad. Det ska även finnas riktlinjer som beskriver vad som är obehörig åtkomst.

Datainspektionen genomförde en omfattande granskning av alla landsting och regioner med start redan 2013, nu har ytterligare tre vårdgivare granskats. Även de nu granskade vårdgivarna, två privata och ett landstingsägt sjukhus, saknar nödvändiga analyser och riktlinjer.

För att riktlinjer om vad som är obehörig åtkomst ska vara verkningsfulla så måste det förstås också finnas fungerande rutiner för loggkontroller, för att upptäcka om någon obehörigen tar del av patientuppgifter. En vårdgivare måste dels identifiera vilka uppgifter personalen har behov av och dels se till att det sker en effektiv kontroll.

Läs mer om Datainspektionens granskning här.

Behöver ni mer kunskap om loggkontroller och reglerna kring behörighetstilldelning m.m.? Välkomna till vår kurs Loggkontroller – tillåten eller otillåten journalläsning. Kursen går igenom förutsättningarna för tillåten journalläsning samt regelverket kring loggkontroller och behörighet m.m. Läs mer om kursen och boka din plats här.


 • Författare: Melina Westerberg
 • Publicerat: 2017-06-22 09:57
 • Dela artikel

Senaste inlägg


 • Webbinarier: Juridiken som berör Corona
  2020-05-19
 • NYHET: Fler digitala utbildningar om Corona
  2020-05-14
 • Digital utbildning: Juridiken kring Corona
  2020-05-07
 • Svensk Medicinsk Rätt - Extranummer: Juridiken kring Corona
  2020-05-06
 • Debattartikel i Läkartidningen: Vem tar ansvar för att skydda den som utför vården?
  2020-03-23

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå